Játék a fénnyel

Játék a fénnyel
A fénnyel való játékot is lehet művészi szinten űzni, sőt mi több, a fény színe és erőssége, és a megvilágítás fókuszpontja a megfelelő harmóniában az egyik leghatásosabb marketing fogás, amit előszeretettel alkalmaznak olyan helyeken, ahol több személy megnyerő elbírálására számít az adott cég.
Azt, hogy épp a fogadó helyiség, illetve a promotált termék mely részei kerülnek szem elé, és melyek maradnak a háttérben, a tudatos megvilágítással eszközölhetjük ki. A fények optimális beállításai tudjuk mennyire fontosak egy profi fényképész mestermunkájának kivitelezésénél, és saját magunk is biztos kitapasztaltuk már, hogy mely irányból érkező, és milyen színű fények állnak jól, ha előnyös megvilágításba akarunk kerülni.

Mikor egy szórakozóhelyen, vagy koncerten voltunk, biztos volt benne részünk, hogy egyszerűen nem jöttünk a kellő hangulatba, mire rájöttünk, hogy a fényforrások helytelen működtetése volt a probléma egyik okozó tényezője (talán túl erősek voltak a fények). Egy színházi előadás színvonalán is mennyit emelnek a lágy, halvány fények, esetleg a nézőtéri teljes sötétség, és a színpad teljes kivilágításának érzelmeket keltő kontrasztja. A „halk” fények könnyebben lazítanak el, az erőteljesebb, „zavaróbb” fények aktívabbá, éberebbé, esetleg idegesebbé változtatnak minket.

Hogy egy újonnan induló szolgáltató cég, milyen érzelmeket keltő helyiségben fogadja az ügyfeleit, vendégeit, nagyban múlik a világításon. A világítás, nem más, mint egy hangulat külső megjelenési formája. A hangulat élménye, illetve negatív érzete miatt keresünk, illetve kerülünk valamit. Ez a benyomás több összetevős, ezért kell minden részletre odafigyelni egy tömegeket fogadó terem és üzlet kialakítása esetében

Sokan gondolják azt, hogy a jól bevált módszerekben, ezáltal a szabványosításban rejlik a siker. Ezzel a szemléletmóddal kifelejtik azt a fontos tényezőt, hogy az ember mindig újra és szépre vágyik, és szeret gyönyörködni. Ezért fontos az egyediség megteremtése az enteriőrben, hogy az megjegyezhetővé, akár a cég védjegyévé váljon. Egy jól, funkciónak, pszichológiai tényezőknek alárendelve megvilágított helyiség egyedi készítésű lámpaernyőkkel megdizájnolva lehet az üzlet jó működésének egyik alappillére.